Ny strålende Premier League-dokumentar

0
626
GRAFIKK: ALL3 MEDIA / NRK

Hvordan ble Premier League verdens mest sette fotballiga? I en ny dokumentarserie som NRK har kjøpt inn får du et innblikk i den fantastiske historien om Englands øverste divisjon. Premiere i dag!

«Premier League – en helt annen liga» tar oss med på reisen fra da engelsk fotball ble sett på som bakgårdsidrett på 80-tallet, til det som i dag er verdens mest lukrative sportskonkurranse.

TILBAKE: Claudio Ranieri forhandler seg nå tilbake til Premier League

De viktigste hendelsene blir gjenfortalt av noen av de mest sentrale aktørene i Premier League-historien, blant annet Eric Cantona, Alan Shearer, Peter Schmeichel og David Beckham. Vi blir også bedre kjent med sentrale forretningsmenn, journalister, agenter og fotballtrenere fra ligaens spede begynnelse.

Vendepunktet: Fra bakgård til stjernehimmelen
På 80-tallet ble toppdivisjonen i England sett på med stor skam. Klubbene hadde dårlig økonomi, medieoppslagene var negative og publikumsoppmøte hadde sunket betraktelig de siste årene.

Kort tid senere begynte en reise ingen har sett maken til i idrettsverden.

− Opprettelsen av Premier League var ikke bare et paradigmeskifte, det var en revolusjon. Det skjedde på et tidspunkt hvor engelsk klubbfotball lå nede, med økonomisk krise, supportervold og tragedier som Hillsborough, Bradford og Heysel. Premier League ble en del av en opptur for hele Storbritannia på 90-tallet, forteller Jan Petter Saltvedt, sportskommentator i NRK.

VM i Italia i 1990 ble et vendepunkt. England gikk helt til semifinalen, og interessen blant engelske supportere var større enn på lenge.

VIDEO: Se årets mål fra alle mulige vinkler

Det vekket interesse hos fremtidsrettede forretningsmenn. De ønsket å få til en revolusjon i engelsk fotball. Med de fem store klubbene i spissen (Liverpool, Everton, Tottenham, Arsenal og Manchester United), opprettet de en helt ny toppdivisjon i 1992. En liga med nytt navn, nye forutsetninger og større økonomiske fordeler for de beste klubbene. Eksklusive TV-avtaler og rikere eiere la grunnlaget for Premier League slik vi kjenner den i dag. Avstanden mellom business og idrett ble visket ut.

− De største popstjernene og kjendisene het plutselig Beckham, Shearer, Owen og Cantona. Uglesette fotballdrakter og sneakers var det hippeste man kunne ikle seg i Londons natteliv. Dokumentaren forteller den unike historien om forvandlingen av den engelske ligaen til å bli den mest attraktive i hele verden, forteller Saltvedt.

 En serie alle kan like
I «Premier League – en helt annen liga» blir vi med på oppturene, nedturene og konsekvensene som oppsto i kjølvannet av galskapen. Et sirkus som vokste seg større og større, og som gjorde både klubbene og spillerne til globale merkevarer.

− Dette er en unik dokumentarserie som får frem maktspillet, revolusjonen og ikke minst lidenskapen engelskmenn har for sin egen liga. Du trenger ikke være fotballsupporter for å like dette, for her er det ikke selve spillet som står i hovedfokus, sier Saltvedt.

Alle fire episodene publiseres i NRK TV mandag 4. oktober. Episodene blir også sendt lineært på NRK1 onsdager kl. 21.50 fra 6. oktober. Dette er den første av totalt tre sesonger.

No posts to display